Kamer gevonden? Inrichten maar! Spullen verzamelen,
shoppen voor meubels, gordijnen, keukenapparatuur. Maar voordat je gaat verhuizen en alles op z'n plek zet, ga je waarschijnlijk ook de muren nog even opfrissen.
Gaten dichten, likje verf. Je kunt ook gaan behangen. De hele kamer, of alleen één wand. Als je nog nooit eerder hebt behangen, kan er je de moed een beetje van in de schoenen zakken. Van die grote lappen behang, insmeren met lijm en dan vervolgens proberen de motieven goed aan te laten sluiten. Hoe moet dat eigenlijk, behangen? Geen paniek, vandaag delen we wat tips voor beginnende behangers.
Wat heb je nodig om te behangen?
Behangstomer
Je zult eerst oud behang van de muur moeten verwijderen. Dit gaat het gemakkelijkst met een behangstomer omdat je daarmee snel een groot stuk van de muur nat kunt maken. Je vult de behangstomer met water en laat dit warm worden. Vervolgens plaats je de behangstomer tegen het oude behang. Als je dit ongeveer dertig seconden vasthoudt, krijgt het behang de kans om los te komen van de muur. Vervolgens kun je dit een aantal keer doen en daarna kun je een heel stuk behang in één keer van de muur aftrekken.
Een plamuurmes
Een plamuurmes helpt om resten van de muur af te schrapen. Als de muren beschadigd zijn dan kun je het plamuurmes ook gebruiken om de oneffenheden te dichten. Je smeert dan met het plamuurmes vulmiddel in de gaten om de muur weer egaal te maken en schuurt wanneer dit droog is de muur mooi glad met wat licht schuurpapier. Het is belangrijk om de muren mooi glad te maken voordat je gaat behangen, omdat je oneffenheden zoals gaatjes en bultjes extra goed ziet onder behang.
Behangtafel
Je kunt je behang natuurlijk op de grond leggen, afmeten, snijden en insmeren. Een behangtafel is echter een stuk handiger. Dit is een werktafel die je kunt gebruiken wanneer je gaat behangen. Op deze behangtafel kun je de behangbanen op de juiste lengte snijden en ook gemakkelijk insmeren met behangplaksel. De lengte van een behangtafel is meestal tussen de twee en drie meter lang. Vaak zijn ze ongeveer een meter hoog en zestig tot zeventig centimeter breed. Leen er eentje van iemand die je kent of huur er eentje van de bouwmarkt.
Lijmborstel
Je kunt een lijmbortsle op twee manieren gebruiken: je kunt of het behang of de muur insmeren met behangplaksel. Het is met een lijmborstel gemakkelijk om mooie banen te maken op de muren, waarna je het behang er direct tegenaan kunt plakken. de andere manier is om de behangstroken in te smeren om ze vervolgens tegen de muur aan te plakken.
Behangplaksel
Behangplaksel mix je met water. Het is van belang het behangplaksel goed door te roeren met een roergarde tot je de juiste dikte hebt (lees hiervoor de verpakking).
Een scherp stanleymes
Een stanleymes kun je gebruiken om het overtollige behang netjes weg te snijden aan de boven- of onderkant. Het belang van een scherp stanleymes is groot, want hiermee kun je het behang het beste netjes wegsnijden, anders krijg je rafelige kanten of scheuren.
Aandrukrol
Wat is dit nou weer? Aandrukrollen zijn ervoor om het behang mooi glad en stevig op de muren te drukken, zonder kreukels en luchtbellen. Je rolt met de aandrukrol over het aangebrachte behang om het netjes op de muur te krijgen. Het is een goed idee om zo'n aandrukrol te gebruiken bij behangen, omdat je op geen enkele andere manier behang zo mooi en netjes op de muur aanbrengt.
Loodlijn
De meeste huizen zijn niet loodrecht en hebben scheve muren. Met een loodlijn kun je behang toch recht op de muur plakken. Je maakt zelf een loodlijn van een touwtje met iets zwaars eraan. Langs het touwtje trek je een lijn. De eerste baan behang die je opplakt, moet je direct tegen de loodlijn aanleggen. Alle volgende banen behang plak je weer tegen de voorgaande baan aan.
Stappenplan
Stap 1. Maak het behangplaksel klaar
Maak het behangplaksel klaar volgens de aanwijzingen die je op de verpakking vindt. Hoeveel water je toe moet voegen aan het mengsel hangt af van het soort behang dat je op gaat plakken. Zorg er voor dat de lijm geen klontjes bevat en laat het plaksel dan even rusten. Voor je weer met het plaksel aan de gang gaat, moet je het nog wel even door roeren.
Stap 2. Schakel de stroom uit
Zorg ervoor dat de stroomgroep van de ruimte waar je gaat behangen uitgeschakeld is. Verwijder vervolgens alle stekkerdozen en schakelaars in de ruimte waar je het behang gaat aanbrengen.
Stap 3. Knip een aantal banen behang op maat
Vervolgens ga je alvast een aantal banen behang netjes op maat knippen. Door dit te doen kun je straks sneller behangen. De lengte van de baan moet je houden op de hoogte van de kamer plus vijf centimeter extra.
Stap 4. Smeer de banen in met behangplaksel
Wanneer je een aantal banen behang op maat hebt geknipt, kun je ze insmeren met behangplaksel. Je legt hiervoor alle banen netjes recht op de behangtafel. Vervolgens trek je de bovenste baan naar je toe. Deze baan smeer je deels in met plaksel. De gelijmde kanten vouw je netjes dubbel en vervolgens smeer je het laatste deel in. Ook dit vouw je dubbel. Daarna vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je hem opzij zodat het plaksel in kan trekken. Laat dit niet te kort intrekken want dan krijg je bobbels in het behang.
Stap 5. Breng het behang aan op de muren
Nu komt de stap die het belangrijkst is: je gaat de met lijm ingesmeerde banen behang aanbrengen op de muur. Je pakt het behang en houdt het tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je het behang stevig beet hebt, want anders zou het kunnen scheuren door het gewicht van de lijm en het feit dat vochtig behang snel scheurt. De bovenzijde van het behang laat je iets over het plafond doorlopen.
Stap 6. Strijk het behang glad en snij het overtollige behang weg
Vervolgens neem je een behangborstel om de baan die je hebt aangebracht glad te strijken. Dit kun je het beste doen van het midden uit naar boven en beneden. Wanneer het behang volledig glad is, kun je beginnen met het verwijderen van het overtollige behang. Hiervoor kun je gebruik maken van een afbreekmesje.
(bron:
behangen.net)