Je gaat verhuizen en wilt de huur opzeggen. Je hebt je spullen al in dozen en hebt een datum geprikt om je nieuwe kamer of woning in te trekken. Nu wil je graag je
borg terug van je huurbaas. Wat zijn de dingen waar je op moet letten bij het verlaten van een huurwoning zodat je je geld terugkijgt? En hoe maak je je kamer of huurwoning perfect schoon?
Check de opnamestaat
De verhuurder wil meestal dat je je kamer of huurwoning hetzelfde achterlaat als toen je erin kwam. Een opnamestaat is een beschrijving van de woning bij het aangaan van de huurovereenkomst. Normale slijtage hoef je niet te herstellen. Schade moet je wel herstellen. Kleine veranderingen breng je weer terug in de oude staat. Denk hierbij aan het weghalen van gordijnrails of kliklaminaat. Je kunt natuurlijk ook even overleggen met de huurbaas of dingen als
schroeven/spijkers in de wand ook verwijderd moeten worden.
Als er geen opnamestaat is, moet de woning bij huuropzegging in dezelfde staat zijn als bij het aangaan van de huurovereenkomst. Zegt de verhuurder dat je veranderingen aan de woning heeft aangebracht? Dan moet de verhuurder dit bewijzen. Dit geldt ook voor schade aan de woning. Normale slijtage hoef je niet te herstellen.
De grote schoonmaak: tips
Jij verwacht een lekker schoon nieuw huis aan te treffen wanneer je gaat verhuizen, dus zo laat jij je huidige kamer of woning natuurlijk ook achter voor de nieuwe bewoner. Als je in een studentenhuis woont of een
woning deelt met anderen, dan hoef je uiteraard minder rigoreus te werk te gaan in de gezamenlijke ruimtes. Is alles van jezelf, dan betekent dit dat de keuken en badkamer grondig geschrobt moeten worden.
Je kamer
Wanneer al het meubilair eruit is, kun je aan de slag. Maak alle plankjes, vensterbanken en eventuele inbouwkasten goed schoon en stofvrij, met de stofzuiger en een vochtig doekje met wat allesreiniger. Maak eventuele vlekken op de muren schoon met een vochtig doekje (niet te nat), of gebruik hiervoor een babydoekje, waarmee je ook in veel gevallen pennestrepen, vingerafdrukken of ander licht vuil van de wand afkrijgt. De vloer maak je allerleerst goed schoon met de stofzuiger. Heb je vloerbedekking, check dan op vlekken en probeer deze er zo goed mogelijk uit te krijgen. Heb je laminaat of hout op de vloer, maak de vloer dan mooi schoon met een dweil of stoomreiniger. Maak ook even de ramen schoon, net als de deur(klink) en lichtknopjes.
Keuken
Keuken schoonmaken: ieder oppervlak heeft een andere schoonmaaktechniek. Planken en de binnenkant van een keukenkastje kun je goed met een allesreiniger en een doekje schoonmaken. Je kunt je keukenkastjes ook goed schoonmaken met een vochtig doekje en schoonmaakazijn. Dit werkt ontvettend en zorgt ervoor dat je keukenkastjes weer lekker schoon worden. Het aanrecht wordt sprankelend schoon als je het insmeert met een vochtig vaatdoekje met wat zuiveringszout (dit heet ook wel
bicarbonaat van soda of bakpoeder). Veeg het na met wat azijn om de achtergebleven zoutresten te verwijderen en het aanrecht is weer schoon. De chromen ringen op het kookplaat zijn waarschijnlijk vuil en vettig. Leg deze ringen in een bak met heet water en met één of twee scheppen zuiveringszout, schrob het even goed na met een borstel, spoel en droog ze af en je zult zien dat ze weer glimmen als nieuw.
Stinkt de vuilnisbak in de keuken? Strooi ook hier een flinke laag zuiveringszout in om de vieze geur te absorberen en weg te nemen.
Badkamer
Op de douchewand en tegels zitten onherroepelijk kalk en zeepresten. Met Antikal of een ander antikalkschoonmaakmiddel kun je deze resten goed schoonmaken. Spuit de tegels en douchecabine in met het middel en laat het even tien minuten intrekken. Daarna afspoelen met warm water. Liever its milieuvriendelijker te werk? Vul een spuitfles met 1/3 alcoholazijn en 2/3 water. De verhoudingen liggen aan de hardheid van het water waar je woont. Het kan ook dat er meer azijn nodig is en dus minder water. Een andere tip is het mengsel (of puur) even te verwarmen, dat verhoogd de werkzaamheid van de azijn. Op de kraan kun je hardnekkige kalkaanslag wegpoetsen met de tandenborstel. De wasbak neem je uiteraard gewoon af met een doekje nadat je er schoonmaakmiddel op hebt aangebracht.