• Home >
  • Blog >
  • Huurtoeslag uitgelegd: kom jij in aanmerking?

Huurtoeslag uitgelegd: kom jij in aanmerking?

11 oktober 2024

Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wordt geschat dat 10-20% van de rechthebbenden geen gebruik maakt van toeslagen vanwege onwetendheid.

Daar moet verandering in komen! De experts van Kamer.nl zochten het voor je uit. Check daarom snel of jij wat moneys kan besparen:

Huurtoeslag uitgelegd: kom jij in aanmerking?

Maar eerst: wat houdt huurtoeslag in?

Huurtoeslag is een bijdrage voor je huurkosten. Heb je een eigen woonruimte, geen hoog inkomen en betaal je niet te veel? Dan kun je huurtoeslag krijgen! Wist je dat je zelfs tot vijf jaar na de aanvraag nog toeslag kunt terugvragen? Regel het makkelijk via de Belastingdienst!

Dat je inkomen een rol speelt, wist je waarschijnlijk al. Maar wat is de grens van inkomen van huurtoeslag eigenlijk?

De grens van inkomen voor huurtoeslag

Er is geen vaste inkomensgrens voor huurtoeslag, omdat het afhangt van huur, huishouden en leeftijd. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag. Woon je met huisgenoten? Hun inkomen telt ook mee. Voor eenpersoonshuishoudens lag de grens in 2023 rond €32.000 toetsingsinkomen. Je mag in dat geval dus niet meer verdienen dan €2666,67 euro bruto per maand.

Verdien je minder dan €2.666,67 bruto? Niet te vroeg juichen! De belastingdienst staat niet toe dat mensen met teveel vermogen huurtoeslag krijgen. Tijd om de koe bij de horens te vatten en verder te lezen—zo blijf je de fiscus een stap voor​. 

Hoeveel spaargeld mag je in 2024 hebben voor huurtoeslag?

Voor huurtoeslag in 2024 mag je op 1 januari maximaal €36.952 aan vermogen hebben. Heb je een toeslagpartner? Dan is de grens €73.904. Medebewoners mogen ook niet meer dan €36.952 hebben. Let op: teveel vermogen op 1 januari? Dan vervalt je recht voor het hele jaar​.

Fun fact: in 2023 was deze grens nog €33.748 per persoon.

Inkomen, spaargeld, leeftijd, het telt allemaal mee. Maar wist je dat niet alle huurwoningen in aanmerking komen voor huurtoeslag? Zelfs als skere student met 5 euro op je spaar, moet je goed opletten of je huur niet te hoog is. Check snel die huurgrens hieronder:

 

Tip: Zoek je momenteel een woning die voldoet aan de huurgrens? Gebruik dan de handige zoekfilters van Kamer.nl om die droomwoning te vinden!

(Heb je na 6 maanden geen match? Dan krijg je 100% van je geld terug van Kamer.nl.)

 

huursubsidie grens 2024

In 2024 mag je huur niet hoger zijn dan €879,66 als je in aanmerking wilt komen voor huurtoeslag. Ben je jonger dan 23? Dan geldt een grens van €454,47, tenzij je al een kind hebt dat bij je woont. De huurprijs gaat om de rekenhuur. Dit is de kale huurprijs plus servicekosten zoals schoonmaak en energie.

Deze details kunnen flink uitmaken voor je toeslag! Wil je echt zeker weten waar je staat? Maak dan een proefberekening om precies te zien of jij toeslag kunt krijgen

In welke bijzonder situaties kun je huurtoeslag krijgen?

Je kunt in bijzondere situaties huurtoeslag krijgen. Bijvoorbeeld als je co-ouder bent en je kinderen deels bij jou wonen, of als iemand in een instelling verblijft, maar nog bij jou staat ingeschreven. Ook voor een aangepaste woning vanwege een handicap zijn er extra mogelijkheden. Daarnaast tellen smartengeld of bepaalde nabetalingen soms niet mee voor je vermogen. In deze gevallen kan het recht op toeslag blijven bestaan. Meer informatie? Bekijk de details op de Consumentenbond-site​

Het verworven recht: toch huurtoeslag na huurverhoging!

Is je huur hoger geworden en valt het hierdoor niet meer onder de huurtoeslagvoorwaarden? Dan heb je dankzij het verworven recht alsnog recht op huurtoeslag.

Het "verworven recht" houdt in dat je ook na een huurverhoging recht hebt op huurtoeslag 

Als je voor de verhoging als huurtoeslag kreeg voor de woning waar je nu nog steeds in woont, krijg je alsnog toeslag. Voor het deel van de huur dat boven de grens voor huurtoeslag uitkomt, krijg je geen huurtoeslag.

Geen zelfstandige woonruimte, wél huurtoeslag

Om huurtoeslag aan te mogen vragen, moet je in een zelfstandige huurwoning wonen met een eigen voordeur, keuken en badkamer. Maar let op: er is een uitzondering!

Als jouw kamer vóór 1 juli 1997 in aanmerking is gekomen voor huurtoeslag, kun je als bewoner nog steeds gebruikmaken van deze toeslag. Dit komt vaak voor in oudere studentencomplexen. Zelfs als je woonruimte binnen de huidige regels geen recht zou hebben op huurtoeslag! Ben je benieuwd of je woning voor 1997 is aangemeld voor huurtoeslag? Neem dan contact op met je huurbaas.

Gerelateerde berichten