• Home >
  • Blog >
  • Van thuiswonen naar op kamers gaan: het ware studentenleven

Van thuiswonen naar op kamers gaan: het ware studentenleven

30 januari 2020

Misschien zit je in je eindexamenjaar, of je bent al begonnen met studeren en hebt de grote verandering sinds september al een beetje ervaren. Valt het mee? Tegen het eind van je middelbare school zie je het allemaal voor je aan de horizon: het studentenleven. Misschien ga je op kamers wonen of ben je nog druk bezig met het bezoeken van open dagen om een studiekeuze te maken. Hoe dan ook, wanneer het eindelijk zo ver is, blijkt het vaak toch anders te zijn dan je vantevoren had gedacht. Misschien allemaal positief, soms ook niet. En weet je wat? Dat is helemaal niet erg. Iedereen doet het op z'n eigen manier en de een went sneller dan de ander. Hier een aantal zaken die je kunnen voorbereiden op het studentenleven en op kamers gaan.
op kamers gaan

1. Studeren is anders dan huiswerk maken

Op de middelbare school kon je misschien nog een dag van tevoren je proefwerk leren en toch een voldoende halen. Met die houding denk je al snel dat het in je eerste studiejaar ook wel goed komt. Al het leeswerk wat je per week voorgeschoteld krijgt bewaar je tot het laatste moment, want dat komt bij het tentamen wel. Nee dus. Als je je studieboeken niet redelijk bijhoudt gedurende het semester, haal je gewoonweg je punten niet. Je hoeft misschien geen 10 te halen, maar het geeft je minder stress en een beter gevoel over jezelf wanneer je dagelijks een beetje doet. Zo onthoudt je de stof beter en raak je niet in paniek wanneer je nog drie dikke boeken door moet nemen zo vlak voor een tentamen. Haal je je tentamen toch niet? Dat is ook niet het einde van de wereld. Je kunt altijd herkansen. Maar goede studiegewoonten zullen je je hele studietijd helpen.

2. Vrienden maken kost tijd

Geen paniek als je in de introductieweek alleen wat vage kennisen opdoet. Vrienden maken kost tijd. Als je in een nieuwe stad bent gaan wonen, kun je je eerst best wat eenzaam voelen. Dat is normaal. Om nieuwe vrienden te maken helpt het om je aan te sluiten bij een studentenvereniging, sportclub of andere activiteiten waarbij je gemakkelijk nieuwe mensen ontmoet die dezelfde interesses hebben.

3. Je gaat niet elke avond stappen

Je had dat een beetje in je hoofd toch, toen je droomde van het studentenleven? Studententijd staat vaak gelijk aan veel uitgaan, drinken en lang leve de lol, maar natuurlijk is dat maar een deel ervan. Op stap gaan zul je zeker regelmatig doen maar er zijn ook genoeg nachten die je gewoon in je bed doorbrengt. En dat is helemaal niet erg. Slaap is gezond en nodig.


op kamers gaan

4. Op kamers gaan is leuk maar ook een beetje eng

Je eigen plekje creëren met je eigen meubels in je eigen kamertje, het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Weg bij je ouders, je kunt doen wat je wilt! Je leert voor jezelf zorgen en om alleen te zijn. Toch kan op kamers gaan ook een hele overgang zijn en gewoon best eng. In het begin kan het heel eenzaam aanvoelen als je een avond met niemand eet en alleen met je bordje pasta pesto op schoot zit. Het is stil in huis, je ouders zijn er niet om je te vragen hoe je dag was, je doet alleen de afwas, kijkt alleen TV en gaat daarna alleen naar bed. Ja, ook dat is het studentenleven. Maar echt, het went vanzelf!

5. Een weekendje naar huis gaan is erg fijn

Even weer lekker onder moeders vleugels, terug naar je oude leventje, vrienden van daar en dat er voor je wordt gekookt. Je hebt het echt nodig, vooral het eerste jaar dat je op kamers woont. En voor je ouders is het waarschijnlijk ook gezellig om je even weer thuis te hebben die paar dagen.

6. Geniet van de vrije tijd die je hebt als student

Je studententijd duurt maar een paar jaar en daarna begint het werkende leven. Als student zie je niet altijd hoeveel vrije tijd je hebt rond de colleges en het thuis studeren. Het is een echte luxe. Op kamers gaan betekent zelf bepalen wanneer je opstaat en als je moe bent kun je de hele middag Netflix kijken zonder dat iemand er wat van zegt. Heb je eenmaal een grote-mensen-baan, dan moet je dagelijks vroeg op en zit je waarschijnlijk tot een uur of zes op kantoor. Waardeer de vrijheid in je studententijd, de tijd vliegt!

Gerelateerde berichten