• Home >
  • Blog >
  • Waar je op moet letten als je op kamers gaat

Waar je op moet letten als je op kamers gaat

29 mei 2024

De impact van verhuizen naar een studentenstad is groot. Je sociale leven wordt anders, er wordt verwacht dat je meer zelfstandig gaat doen en dan heb je ook nog eens je studie te halen. Bovendien komt er een hoop kijken bij het ouderlijk nest verlaten. Ook zaken waar je liever geen prioriteit aan geeft, zoals de juiste verzekeringen afsluiten. Toch wordt je studententijd een stuk relaxter wanneer je dit in één keer allemaal goed regelt.

Zorg voor een zorgeloos studentenleven
Sommige studenten zullen minder moeite hebben met het afsluiten van de juiste verzekeringen dan anderen. Ben je bijvoorbeeld een student rechten of studeer je makelaardij en vastgoed, dan bestaat de kans dat dit gebied meer jouw interesse heeft dan wanneer je bijvoorbeeld artificial intelligence of filosofie studeert. Wat je achtergrond en studiekeuze ook is, zorg ervoor dat je met een gerust gevoel in je studentenhuis woont.

Twee woonverzekeringen
Je zult vast wel eens gehoord hebben van een inboedelverzekering, maar een opstalverzekering is minder bekend. Wat is het verschil tussen deze woonverzekeringen en zijn ze voor jouw situatie op dit moment relevant?

Mobiele apparatuur
Een inboedelverzekering heb je nodig voor schade aan spullen in je huis. Het gaat hier om spullen die los staan en die je dus van je ouderlijk huis meeneemt naar je studentenkamer. Denk hierbij aan een laptop, tv, schilderij, bank etc. Wanneer je je inboedel bij elkaar optelt, zit je al snel aan duizenden euro’s. Check wel goed met je aanbieder wat de criteria zijn voor het afsluiten van de verzekering. Aangezien je waarschijnlijk met huisgenoten woont en je spullen in een gemeenschappelijke kamer staan, vindt de verzekeraar het lastig om het risico op diefstal in te schatten. In dat geval zijn de mogelijkheden beperkt.

Lees hier meer handige informatie over je woonverzekering.

Een zwartgeblakerde keuken
Naast de inboedelverzekering is er ook een opstalverzekering. Dit helpt je met het verzekeren van spullen die vastzitten in je huis. Denk hierbij aan een inbouwkeuken, vastliggende vloeren en muren. Michel Ypma, expert woonverzekering bij Independer; “Je wilt ook hier goed verzekerd zijn, want stel dat er door een vergeten pan op het fornuis brandschade ontstaat en je keuken er zwartgeblakerd uitziet. Zonder verzekering lopen de kosten dan al snel op.’’

Huren of kopen?

Waarschijnlijk ga je huren als student en dan is het raadzaam om in je huurcontract te controleren of de eigenaar van het huis deze verzekering heeft afgesloten. Vaak is dit het geval en dan hoef je dus niets te doen. Zijn je ouders in staat om een woning voor je te kopen gedurende je studententijd, dan is het aan te raden zelf een opstalverzekering af te sluiten. Tot aan de sleuteloverdracht zijn de vorige bewoners hiervoor verantwoordelijk, maar daarna is het aan jou.

Aan de Amsterdamse grachten
Per verzekeraar verschillen de kosten van een opstalverzekering. Van invloed op de premie die je betaalt is je woonplaats en ook de buurt waarin je woont. Aan de gracht in Amsterdam gelden andere tarieven dan in een woonwijk buiten het stadscentrum. Ook het type woning is van belang én de herbouwwaarde. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is, vergelijk opstalverzekeringen met elkaar.

 

Gerelateerde berichten