• Home >
  • Blog >
  • Wat kost op jezelf wonen? Ontdek de ultieme gids voor 2024

Wat kost op jezelf wonen? Ontdek de ultieme gids voor 2024

14 augustus 2024

Sta je op het punt om op jezelf te gaan wonen? Spannend! Waarschijnlijk vraag je jezelf af met welke kosten je rekening moet houden als je op jezelf gaat wonen. Als grootste verhuurplatform in Nederland, helpen we je graag op weg! In deze blog ontdek je niet alleen met welke kosten je rekening moet houden als je zelfstandig woont, maar krijg je ook inzicht in alle kostenposten. Zo voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je financieel gezond blijft. Als extraatje bieden we je een gratis te downloaden huishoudboekje aan, zodat je direct een overzicht hebt van jouw toekomstige uitgaven. Lees verder en ga met een gerust hart op avontuur in je eigen stekje!


wat kost op jezelf wonen? de ultieme guide


Wat is de gemiddelde huurprijs?

De gemiddelde huurprijs in Nederland was in het tweede kwartaal van 2024 €18,79 per vierkante meter voor vrijesectorwoningen. De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Amsterdam was €2.056 per maand, terwijl dit in steden zoals Maastricht en Leeuwarden respectievelijk €878 en €867 was.

Per type woning kunnen de gemiddelde huurprijzen erg uitlopen. Daarom hebben we de gemiddelden voor studentenkamers, vrijesectorwoningen en sociale huurwoningen op een rijtje gezet: 

Studentenkamers

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, kies je vaak voor een studentenkamer. Voor studenten die op zoek zijn naar een kamer in een gedeeld huis of studentencomplex, liggen de gemiddelde huurprijzen tussen de €300 en €500 per maand. De prijs is afhankelijk van de stad en de voorzieningen die worden geboden. In populaire studentensteden zoals Amsterdam kunnen de prijzen hoger uitvallen, soms zelfs rond de €800 per maand.

Vrijesectorwoningen

Je kan ook kiezen voor een vrijesectorwoning. Wanneer je kiest voor een zelfstandige woning in de vrije sector, moet je rekening houden met hogere huurprijzen. Gemiddeld betaal je voor een appartement in de vrije sector tussen de €800 en €1.200 per maand. In steden als Amsterdam en Utrecht kunnen deze prijzen zelfs oplopen tot €1.500 of meer, afhankelijk van de locatie en de grootte van de woning.

Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn vaak voordeliger, maar ook moeilijker te verkrijgen vanwege de lange wachtlijsten en strenge inkomenscriteria. De huurprijs voor sociale huurwoningen ligt gemiddeld tussen de €400 en €750 per maand. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen en hebben vaak een huurprijs onder de huurtoeslaggrens, waardoor je in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een overheidsbijdrage om huurkosten te verlagen voor huurders met een lager inkomen. In 2024 geldt dat u huurtoeslag kunt aanvragen als uw huur niet hoger is dan €879,66. Voor jongeren onder de 23 jaar geldt een maximale huur van €454,47. De inkomensgrenzen variëren: bijvoorbeeld, een eenpersoonshuishouden mag maximaal €27.725 verdienen, terwijl dit voor een huishouden met twee of meer personen €37.625 is. Daarnaast daalt de basishuur met €34,67 per maand, wat leidt tot lagere kosten voor de meeste huurders​.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Je hebt recht op huurtoeslag volgens onderstaande voorwaarden:

  • Leeftijd: Je bent 18 jaar of ouder.
  • Woningtype: Je huurt een zelfstandige woonruimte met eigen toegang, keuken en badkamer.
  • Huurcontract: Je hebt een geldige huurovereenkomst; de huurbetalingen doe je zelf.
  • Huurprijs: Je huur is niet hoger dan €879,66 per maand (23 jaar en ouder) of €454,47 (jonger dan 23 jaar).
  • Inkomen: Je jaarinkomen ligt onder €27.725 (alleenstaand) of €37.625 (meerpersoonshuishouden).
  • Vermogen: Je totale vermogen en dat van eventuele medebewoners blijft onder de grens van €34.450 per persoon.
  • Inschrijving: Je staat ingeschreven bij de gemeente op het adres waarvoor je huurtoeslag aanvraagt.
  • Woonplaats: Je woont in Nederland.

Wat kost gas, water en licht per persoon?

Gas, water en licht kosten een gemiddeld Nederlands huishouden van 2,12 personen, ongeveer €296,50 per maand. Voor twee personen varieert dit tussen €215 en €268. Per persoon komt dit neer op ongeveer €141 tot €126 per maand. Door energiezuinig te leven, kun je besparen op deze kosten.

Als je een kamer huurt, zijn gas, water en licht normaal gesproken al inbegrepen in de huurprijs. Maar als je een woning of appartement huurt, moet je deze zaken vaak zelf regelen en betalen. Gas en licht (elektriciteit) regel je allebei bij een energieleverancier. De kosten hiervoor liggen rond de 100 euro per maand. Water betaal je rechtstreeks aan je plaatselijke waterbedrijf. Je ontvangt hiervoor een keer per jaar een factuur. Als je alleen woont liggen de kosten hiervoor rond de 10 euro per maand.

Wat zijn gemeentelijke belastingen en wat kosten ze?

Gemeentelijke belastingen zijn kosten die inwoners aan hun gemeente betalen voor lokale diensten. Huurders betalen naast huur, energie en water vaak afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en soms rioolheffing. Deze belastingen variëren per gemeente. Ze worden gebruikt voor onder andere afvalverwerking en waterbeheer.

Als je op jezelf gaat wonen, ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een rekening voor gemeentelijke belastingen. De exacte bedragen verschillen per gemeente, maar voor een eenpersoonshuishouden zijn de kosten gemiddeld als volgt:

  • Afvalstoffenheffing: tussen de €120 en €180 per jaar
  • Waterschapsbelasting: tussen de €100 en €200 per jaar
  • Rioolheffing: dit wordt niet in iedere gemeente bij de huurder in rekening gebracht, maar kan variëren tussen de €70 en €200 per jaar

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Er zijn drie essentiële verzekeringen: Een zorgverzekering is verplicht om medische kosten te dekken. Daarnaast is een inboedelverzekering belangrijk om je spullen te beschermen tegen brand of diefstal. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als je per ongeluk schade toebrengt aan anderen.

Zorgverzekering
Vanaf je 18e ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit kost in 2024 rond de €140 per maand. Je kunt maximaal €154 zorgtoeslag per maand ontvangen als je inkomen laag genoeg is. Deze verzekering dekt onder andere huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames en medicatie.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering beschermt je spullen tegen schade door brand, diefstal of waterschade. De maandelijkse premie ligt in 2024 gemiddeld tussen de €10 en €25, afhankelijk van de waarde van je bezittingen. Het zorgt ervoor dat je financieel gedekt bent bij verlies of schade aan je eigendommen.

Aansprakelijkheidsverzekering
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd tegen kosten als je per ongeluk schade toebrengt aan andermans eigendommen of letsel veroorzaakt. Per maand kost dit gemiddeld €5 tot €15. Hoewel niet verplicht, is deze verzekering essentieel om onverwachte financiële lasten te voorkomen.

Studiefinanciering, dit moet je weten.

Studiefinanciering is een belangrijke financiële ondersteuning voor studenten in het hoger onderwijs, die helpt om de kosten van studeren te dekken. In 2024 bestaat de studiefinanciering uit vier onderdelen: de basisbeurs, aanvullende beurs, lening, en het studentenreisproduct. De hoogte van de basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt in 2024 ongeveer €439 per maand, terwijl thuiswonende studenten €110 per maand ontvangen. Daarnaast kunnen studenten met ouders die minder verdienen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, die kan oplopen tot €416 per maand. Deze beurs is een gift, mits je binnen 10 jaar je diploma behaalt.

Naast deze beurzen kunnen studenten ook een lening afsluiten, die vanaf 2024 tegen een rente van 2,56% wordt verstrekt. Het studentenreisproduct geeft recht op gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Het is essentieel om goed na te denken over hoeveel je leent, aangezien deze lening na je studie terugbetaald moet worden. Meer informatie over studiefinanciering en hoe je het aanvraagt, is te vinden op websites zoals DUO en Nibud

 


kosten op jezelf wonen, de ultieme guide voor 2024


Overzicht overige vaste lasten

Tot slot moet je rekening houden met deze overige maandelijkse uitgaven als je op jezelf gaat wonen:

Categorie

Gemiddelde kosten per maand

Internet, TV en mobiel

€45 - €90

Boodschappen

€160 - €220

Studiekosten

€210

Vrije tijd, sport en uitgaan

€150

Online abonnementen (Netflix, Spotify, etc.)

€25

Kleding

€65

Vervoer

€70

 


Conclusie

Op jezelf wonen in 2024 brengt aanzienlijke kosten met zich mee, variërend tussen de €880 en €1818 per maand, afhankelijk van je woon- en levensstijl. Huur vormt de grootste uitgave, vooral in populaire steden, maar ook energiekosten, verzekeringen en boodschappen drukken zwaar op je budget. Ondanks toeslagen en financiële ondersteuning zoals studiefinanciering, blijft het belangrijk om je financiën goed te plannen en bewust om te gaan met je uitgaven. Met deze gids heb je een helder overzicht van wat je kunt verwachten, zodat je goed voorbereid en financieel gezond aan je zelfstandige leven kunt beginnen. Download nu ons gratis huishoudboekje om je uitgaven overzichtelijk te maken en financiële verrassingen te voorkomen. Wil je als eerste onze nieuwste kamers zien? Volg ons op Instagram en blijf altijd up-to-date: volg ons hier.


     

Gerelateerde berichten