• Home >
  • Blog >
  • Op kamers gaan met een handicap: de struikelblokken

Op kamers gaan met een handicap: de struikelblokken

8 juli 2020

Voor het eerst gaan studeren en op kamers gaan kan voor de meeste jonge mensen spannend zijn. Dat is nog spannender als je dat doet als rolstoelgebruiker of als persoon met een andere vorm van handicap. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden en het zal geen gemakkelijke opgave zijn om een gecshikte kamer te vinden. Wat zijn de grootste struikelblokken voor het op kamers gaan met een handicap?
op kamers gaan met een handicap
Net als iedere andere student moet je eerst de cijfers halen die nodig zijn om de universiteit van jouw keuze te binnen te komen. Zodra je die cijfers in de tas hebt en je je vaste bod hebt ontvangen, ben je helemaal klaar en kun je beginnen na te denken over de grotere complexiteit die zich kan voordoen zodra je op de campus aankomt. Allereest zijn er via de rijksoverheid verschillende voorzieningen waar je gebruik van kunt maken om het studeren zelf makkelijker te maken voor een student met een beperking.

Het zoeken van een kamer voor een student met handicap

Comfortabel kunnen studeren en colleges volgen op de campus met een handicap is al een uitdaging op zich, maar het vinden van een geschikte kamer is wellicht nog een grotere klus. Wie een beperkt budget heeft als student, komt meestal terecht in een kleine kamer in een slecht toegankelijk gebouw. Met de huidige kamernood, met name in de grote steden, kan het voor de 100.000 hbo- en wo-studenten met een handicap moeilijk zijn om een geschikte studentenkamer te vinden.

Kleine kamers vaak onbruikbaar voor rolstoelgebruikers

Uit de ‘Landelijke Monitor Studentenhuisvesting’ blijkt dat studenten die op kamers wonen gemiddeld 17 vierkante meter tot hun beschikking hebben. De meesten wonen echter op minder dan 13 vierkante meter. Maak je gebruik van een rolstoel of andere hulpmiddelen dan kan een te kleine kamer problemen opleveren.

Gedeelde voorzieningen

Gedeelde voozieningen vormen ook meestal een struikelblok. De badkamer en de keuken mogen officieel bijvoorbeeld met maximaal vijf anderen gedeeld worden en De Rijksoverheid eist dat een badkamer in een studentenhuisvesting minimaal 1,98 m2 moet zijn. Een rolstoeltoegankelijke badkamer heeft echter zo’n 4 m2 nodig om bruikbaar te zijn. Vind die maar eens in het reguliere kameraanbod. Niet gemakkelijk dus.

Smalle gangpaden in studentenhuizen

Niet alleen de kamer, maar ook de gangpaden kunnen een belemmering zijn voor studenten met een handicap. Studentenkamers bevinden zich vaak in oude panden, dus zijn er veelal nauwe doorgangen en veel trappen. Wie een lichamelijke handicap of een chronische ziekte heeft, kan daarom baat hebben bij de installatie van een traplift, zodat ook de studentenkamers op de bovenste verdiepingen toegankelijk zijn.

Zelf aanpassingen maken in je kamer

De bewoner kan eventueel de studentenkamer zelf aanpassen. Vaak moet er wel schriftelijk toestemming gevraagd worden van de verhuurder voor bijvoorbeeld het plaatsen een verhoogd toilet of een traplift. Maak hierover vooraf goede afspraken zodat de verhuurder eventueel kan bijdragen in de kosten of alle kosten op zich kan nemen. Houd er in dat laatste geval wel rekening mee dat de huur verhoogd mag worden. Mogelijk kunnen de traplift, het verhoogde toilet en/of de drempelhulpen mee naar een andere kamer of woning als je weer gaat verhuizen.

Hoe ziet een rolstoelvriendelijke kamer eruit? Hieronder (in het Engels) een video van een studente in Engeland die een studentenkamer heeft die geschikt is voor rolstoelgebruikers:


https://www.youtube.com/watch?v=aQgTrVAsitU
Meer lezen over studeren en op kamers gaan met een beperking: Onbeperkt Studeren (Utrecht) Rolstoel of autisme is extra beperking bij vinden een kamer

‘Op de universiteit begon ik mij steeds gehandicapter te voelen’


 

Gerelateerde berichten