Ga jij binnenkort studeren en heb je nog geen kamer? Of wil je graag verhuizen naar een betere kamer of locatie in jouw studentenstad? Er zijn verschillende manieren om je kansen te verhogen om de juiste kamer te vinden. Hoe vind je snel een kamer in je nieuwe studentenstad? Hier zijn onze tips.
Kijk verder dan het centrum
De concurrentie is moordend bij het zoeken naar kamers. Je blind staren op de populairste plekken of die ene perfecte kamer is dus niet de snelste manier om een kamer te vinden. Soms zit je wel met twintig anderen op een hospiteeravond je best te doen om geaccepteerd te worden voor een kamer. Dat schiet niet op. Spreid daarom je kansen. Bedenk je dat je altijd ergens kunt beginnen en op zoek kunt gaan naar iets beters wanneer je een tijdje in de stad woont, mensen leert kennen en via via misschien iets hoort of ziet. Ook leer je andere stadsdelen en buurten pas kennen als je ergens een half jaar of langer woont en op bezoek gaat bij vrienden die ergens anders in de stad wonen. Buurten die misschien eerst niet op je radar stonden, blijken dan ineens mee te vallen.
Gebruik je netwerk
Wie z'n mond open trekt en aan iedereen laat weten dat ie een kamer zoekt, heeft meer kans om er ook daadwerkelijk een te vinden. Netwerken dus. Buren, familie, vrienden, studiegenoten, collega's; laat het ze weten. Hang ook briefjes op op je hogeschool of in de gangen van de faculteit. Een prikbord in de supermarkt? Maak er gebruik van! Plaats ook een bericht op Facebook en andere sociale media. Je weet het maar nooit. Als je via via wordt voorgedragen op een
hospiteeravond, heb je al een bonuspunt!
Huur een appartement met vrienden
Je kunt een studentenkamer alleen huren, of een huis delen met allemaal andere studenten, maar je kunt er ook voor kiezen om een flat of huis te huren met een groepje vrienden. Zo deel je de maandelijkse huur en weet je met wie je gaat samenwonen. Vaak scheelt het nogal in kosten wanneer je samen een huis huurt.
Tijdelijke huur is ook een oplossing
Tijdelijk huur kan een oplossing zijn wanneer je nog geen kamer hebt gevonden of als je eerst eens wilt proberen of je het eigenlijk wel prettig vindt, op jezelf wonen. Vaak verhuren studenten hun kamer tijdelijk als ze een paar maanden naar het buitenland gaan en zoeken dus iemand om de huur tijdelijk over te nemen. Als je er eenmaal woont, bouw je een netwerk op van mensen die misschien daarna weer iets voor je weten of kan het zijn dat de oorspronkelijke bewoner er alsnog permanent uitgaat.